Home » Как да изберем фотоапарат (част I)

Как да изберем фотоапарат (част I)

Избор на апаратДнес ще ви занимая с една тема, която смятам е доста интересна, а и актуална – как да изберем фотоапарат, имайки предвид, че всеки трети човек носи със себе си апарат на своите пътувания (а те в последните години са се увеличили, особено сред младите хора, които работят в чуждестранни компании локализирани в нашата мила родина).

Canon EOS 300V
Първият ми апарат

Преди време, когато правех първите си стъпки във фотографията, техниката не беше толкова достъпна колкото е в момента (сносен апарат вече може да се намери за под 800 лв). Да си купиш DSLR бидейки аматьор или начинаещ беше скъпо удоволствие. Помня, когато си купих първият SLR (за тези, които не знаят това е предшественика на модерните апарати със сменяема оптика и работи с филмова лента) – Canon EOS 300V.
Направо сияех от щастие, че най сетне мога да снимам като професионалистите, с апарат със сменяеми обективи.

"Сапунерка"
Компактен апарат „сапунерка“

Разбира се тогава бях млад и зелен и както разбрах в последствие бях малко избързал с покупката, тъй като все още нямах много познания в сферата на фотографията и снимките ми не бяха много по добри в сравнение с предишните ми кадри от „сапунерката“ (така казват профитата на малките и джобни фотоапарати).

В последствие се изучих и разбрах как да снимам по-добре и как да използвам максимално възможностите на техниката, която използвам, но това е за друг пост. Сега ще се фокусирам върху темата на разговор – как да изберете подходящата техника за вас спрямо вашите нужди.

 1. За да направим плавилният избор, първата и най-важна точка, която трабва да си изясним е следната – Какво очаквам от своите снимки?Ако не изисквате много от тях като качество и художествена стойност, то тогава „сапунерката“ или смартфона биха ви свършили идеална работа.
  Ако обаче очаквате или искате повече от направените кадри, тогава най-добрият избор би било огледално-рефлексен апарат със сменяема оптика (DSLR).
 2. С напредването на технологиите фото техниката започна да става все по-компактна и лесна за пренос. За това втората точка на размисъл при избор на апарат е – Колко голям апарат искам и мога да нося?Сега, тук е важно да отбележа, че не винаги най-голямият и най-скъп апарата е най-хубав.
  Важно е да прецените колко допълнителен товар може да носите със себе си при пътуванията. Това е от коренна важност, особенно ако смятате да правите планински преходи (там всеки излишен грам може да ви затрудни при изкачане).Също така помислете (а също и пробвайте в магазина) за големината на ръката си и нейният захват. Фото апаратът трябва да ви е удобен и да ви е комфортно да работите с него (а не да се чудите как да го хванете, че да не ви се изплъзне).
 3. Тази точка е свързана с предната, тъй като след избора на големина на апарата идва и избора на тип система, а именно:
  Sony NEX 5
  Хибриден апарат, Sony NEX 5

  Хибридна>това е компактен огледално-рефлексен фото апарат със сменяема оптика, който буквално може да се побере в джоба ви (стига да не сте му сложили някой много голям/дълъг обектив). В последните години тази система стана много популярна и вече все повече и повече производители предлагат такива модели. Пионерите в този сектор са Sony, но вече има и конкурентни предложения от Canon, Nikon и Olympus, които са не по-малко добри. Удобството на тази система е компактността, но има и един минус → по-малко разнообразие на обективи.

  Nikon D7000
  Класически DSLR, Nikon D7000

  Класическакакто подсказва и самото име, това е класическият вариант на огледално-рефлексен апарат. Той е голям, сравнително по-тежък и за щастие на фотографите по-добре зареден откъм съвместими обективи.

Това са 3-те най основни неща, които е хубаво да си изясните при избора на техника. С това ще приключа 1-ва част на тази тема. В следващият пост ще навляза по-дълбоко в темата и ще ви разясня какво трябва да вземете под въпрос при избора на DSLR.

2 comments

Вашият коментар