Home » Как да изберем фотоапарат (част II)

Как да изберем фотоапарат (част II)

В предишната си публикация ви разказах как да изберем фотоапарат, какви видове има, основните разлики между тях и какви са предимствата и недостатъците и на едните, и на другите.
Днес ще се задълбочим в темата за избор на апарат и в частност на DSLR. Това ще е част 2 на темата.
Разделих я на 2 части, тъй като при избора на огледално-рефлексен апарат трябва да се вземат под внимание много и различни критерии преди да се направи покупката.

Ще започна с описването на основните части на един DSLR, но преди това искам да отбележа, че в днешно време когато говорим за огледално-рефлексен апарат това не осначава автоматично голям/обемист и тежък апарат. С напредването на технологиите се появиха и други апарати от калибъра на DSLR-ите, но вече по-компактни и леки – това са безогледалните апарати или също познати като хибридни. Те нямат огледало пред сензора и много често дори нямат визьор или ако го имат е много по-малък.

Ето и схеми показващи устройството на огледално-рефлексните и на безогледалните апарати.

ДСЛР с/у Безогледален
ДСЛР с/у Безогледален апарат

Какъв DSLR да избера?

Сигурно много от вас са се чудили какъв точно апарат да си купят когато пристигате в магазина и виждате огромният набор от модели и аксесоари във витрината. В момента на пазара има поне 8 по-известни производителя на тела (Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus, Fuji, Leica и Sigma), а за тях има десетки, дори стотици модели съвместими обективи.

Избора на марка тяло, не е най важното при покупката му. Много млади и тепърва навлизащи в сферата фотографи се насочват директно към Nikon или Canon, защото се говори предимно за тези марки в българските фотогхрафскли форуми, като Фото Форум и Фото Култ. Моята препоръка към тях е първо да оделят малко време и да си избистрят в кои жанрове ще се реализират и показват. Това е така, защото различните марки предлагат различни обективи, които са много добри за едни снимки и не толкова добри за други. Финансовата точка също не е за подценяване, тъй като за някои тела новите обективи са осезаемо по-скъпи (Sony, Fuji и особено Leica). Аз лично предпочитам да избера тяло, на което освен нови обективи мога да закача и по-стари такива, но функционални и същевременно бюджетни (напеример Nikon, Canon, Sony или Pentax).
Тук има и една особеност, която е важно да споделя. Имайте предвид, че не всички страри обективи са автофокусни или съвместими с новите тела предлагани на пазара. Така че проверявайте и питайте за съвместимостта преди да направите инвестиция в стара оптика.

Сега ще ви дам една таблица с предимствата и недостатъците на различните марки:

 

Марка Предимства (+) Недостатъци (-) Бр.Наличини Обективи
Sony · Автофокус при видео

· Висок FPS

· Вграден GPS (при някои модели)

· Стабилизация в тялото

· Скъпи обективи (особено Zeiss и G серията)

· По-малко налични аксесоари

· По-малък Full Frame избор

126 (A mount)

62 (E mount)

Canon · Добри видео резултати

· По-достъпни цени

· По-добри фокусни мотори

· По-голямо разнообразие на продукти

· Слаба WI-Fi технология

· Нисък клас тела от евтина пластмаса

165 (EF mount)
Nikon · Много фокусни точки

· Добър при слаба осветеност

· По-добър контрол на светкавицата

· По-големи APS-C сензори

· Слаба WI-Fi технология

· Нисък клас тела от евтина пластмаса

230 (F mount)
Pentax · Най- добрите „Wheather proof“ тела

· Добра оптика и светкавици

· Разнообразие от обективи

· Слаби „китови“ обективи

· Липса на Full Frame тела

113 (K mount)
Olympus · Бърз автофокус

· Добри при слаба осветеност

· Добри „макро“ възможности

· Объркващо меню с трудни за откриване опции 108 (OM mount)
Fuji · По-компактни

· По-добра оптика

· Добра резолюция и контраст

· Скъпи обективи

· Слаб автофокус

58 (X mount)
Sigma · Достъпни цени на телата

· Достъпни цени на оптиката

· Високо качество на обективите

· Малко разнообразие на обективи

· По-малко опит в производството на тела

37 (SA mount)
Leica · Компактност

· Добра резолюция

· Прецизна оптика

· Скъпи обективи

· Скъпи тела

77 (M mount)

 

Заключение

В крайна сметка, марката не е важна. Най-добре е да помолите продавача да ви предостави възможността да пробвате няколко камери, а това е нещо което със сигурност знам, че вече правят в магазините за фото техника.

Препоръчвам ви да потърсите в интернет информнация относно различните обективи предлагани от производителите и за какво са най-добри (пейзажи, портрети, животни и др.). Щом си изберете производител на обективи, може да започнете да си изграждате системата около харесаната оптика.

За завършек ще ви пожелая да направите много и красиви кадри с новата техника, която ще си закупите. И не забравяйте да се забавлявате и да изпитвате удоволствие докато снимате. 🙂

До скорошни срещи.

Вашият коментар