Home » Сватбен фотограф-Защо да изберем професионалист?

Сватбен фотограф-Защо да изберем професионалист?

Чудили ли сте някога, защо е важно да оставите в ръцете на професионален сватбен фотограф заснемането на това важно събитие – сватбата?

Може би някои от бъдещите младоженци си мисли, „Какво толкова пък може да направи един сватбен фотограф повече от Иван, който ми е приятел и има голям фотоапарат? Нищо, че Иван снима само от време на време.“

Работата на сватбеният фотограф не е толкова проста колкото много хора си мислят.

Behind the scenes, сватбен фотограф
Сватбен фотграф снимащ от различни ъгли. Снимка: интернет

Ако искате да разбете повече защо е важно да се доверите на професионалист може да продължите да четете по-надолу. Ако пък продължавате да мислите, че Иван може да ви свърши същата работа и нямате интерес да отделите малко финанси за професионален сватбен фотограф, значи статият вероятно няма да ви е интересна. Тогава ще ви пожелаем успех с организирането на сватбата и приятно изкарване на празненството.

А, ето ви и вас, които се интересувате от важността на снимките, понеже искате да имате хубави и професионално отразени спомени от вашият прекрасен ден, който се случва веднъж в живота (или поне за повечето хора е така).

Сватбен ритуал
Младоженци на изнесен ритуал заснети от професионален фотограф.
Снимка: borjabobbyart.com

И да си дойдем на думата. Защо наистина си заслужава да отделите някой лев в повече при организирането на сватбата, за да наемете професионален сватбен фотограф.

Много хора мислят, че да си сватбен фотограф е лесна задача и дори казват „Колко пък да ти е сложна работата? Гледаш един екран и натискаш един бутон.“

Ами, да ама не е чак толкова просто. Работата на фотографа не се свежда само до това „да натиска бутона“.

Ако тази задача я оставите на непрофесионалист със сигурност ще получите снимки от събитието, дори може и да имате някоя и друга хубава. Все пак в модерната информационна ера почти всеки е виждал хубави сватбени снмки от професионални фотографи (чуждестранни и български) и би се опитал да повтори кадъра.

Детайл от сватбена декорация, сватбен фотограф
Кадър на детайл от сватбената декорация.
Снимка: borjabobbyart.com

Основната разлика между професионалиста и аматьора (или начинаещият), е че хората, които се занимават с тази професия знаят как да извлечат максимума от даден кадър/ситуация, знаят къде да погледнат и как да застанат, за да уловят най-добрият ъгъл и настроение до най малкият детайл.
Спомняте ли си снимката, която видяхте в началото, онази на залегналият фотограф. Гарантирам ви, че ако доверите на някой познат „с голям апарат“ снимките на сватбата си, няма да го видите да прави такива неща, най-малкото защото на него/нея вероятно не му/и е хрумвало, че от тази позиция може да се заснеме някой невероятен кадър.

Сватбен фотограф от различен ъгъл
Кадър на сватбен готограф, който снима от различен ъгъл.
Снимка: интернет

Другото нещо, което различава професионалиста от аматьора, е че професионалният сватбен фотограф познава техниката си и знае как да изкара максимума от нея. Знае всяка малка настройка на апарата, която ще му позволи да направи тази прекрасна снимка в която да се влюбите и да искате да гледате отново и отново.

Детайлна снимка на халки, сватбен фотограф
Детайлен кадър на брачните халки, заснет от професионален фотограф. Снимка: borjabobbyart.com

Някои хора имат и друго вярване, което понакога може би малко ги спира да се доверят на професионалист. Те мислят, че ако оставят задача със снимките на приятел ще ги получат по-бързо. Мислят, че фотографите бавят излишно предоставянето на кадрите. Да, наистина ще си получите снимките по-бързо от приятеля, но какъв ще е резултата? Вероятно ще видите доста „изгорели“ или тъмни кадри, а някои може би ще изглеждат със странни цветове.
Причината за това да си получавате професионалните сватбени снимки със забавяне, е че обикновенно след заснемането професионалистите отделят доста време да направят корекции на цвета, контраста, остротата и т.н., за да изглеждат вашите снимки максимално добре.
Не си мислете, че просионалните сватбени фотографи не правят нищо по цял ден и само чакат да дойде уикенда, за да снимат. Работата за тях никога не спира.

Попитайте който и да е професионаен сватбен фотограф и той ще ви каже, че работи 7 дена в седмицата 365 дни в годината. 🙂

Ще приключа темата с един цитат на Едуард Уестън: „Фотографията за аматьора е развлечение, за професионалиста тя е работа, при това усилена, без значение колко приятна може да бъде.“

Цитат Едуард Уестън
Цитат на Едуард Уестън за професионалният фотограф

Искам да ви дам няколко полезни и интересни връзки, които може да прочете когато имате свободно време. И за да няма изненади ще ви кажа в аванс, че те са само на английски. 🙂

Кен Рокуел – 7те нива на фотографа
31 причини защо да си фотограф е трудна задача

До скорошни срещи, мили ми читатели. 😉

 

П.П.: Почти забравих да спомена. Тази статия относно професионалистите се отнася както за сватбената фотография, така и за семейна фотография, детска фотография, фотография на бременни дами, а също и за всякакви поводи (кръщене, юбилей, абитуриентски бал и т.н.)

Вашият коментар