Home » 9 Съвета за по-добра интериорна фотография

9 Съвета за по-добра интериорна фотография

За много фирми, да имат отлична интериорна фотография е задължително. Недвижими имоти, архитектура, интериорен дизайн, ресторанти и туристическата индустрия всички те се нуждаят от прекрасни снимки на вътрешните пространства, за да привлекат аудитория. За фотографите, които отговарят на тези снимки, способността да направят интериора да изглежда грандиозно е задължително изискване.
Ако сте фирма и се нуждаете от снимки на интериорна фотография, но не разполагате с техниката, времето или познания в сферта, ние ви съветваме да се доверите на професионалисти. Ако все пак ви е интересно да разберете повече за този вид фотография, прочете статията до края.

За да подобрите вашите умения по интериорна фотография, сме събрали някои основни експертни съвети. Ние ви препоръчваме да ги прочетете и да ги приложите в собствения си дом, или в дома на приятел. Правете го докато не се почувствате уверени, в техниката си.

1. Избете правилната перспектива

    Интериорната фотография изисква вземането на няколко крачки назад и снимане от един от ъглите, или с камерата притиска стените. Когато обхващате от пространството, което предстои да снимате, опитайте всички различни ъгли за различни гледни точки, и едва след това избере да се съсредоточи върху този, който улавя стаята по най-добрият начин.

съвети за интериорна фотография 1

2. Използвайте правилната светлина

   Вашата цел е да се балансира светлината, така че да няма свръх-свети или не осветени петна в снимката. Нищо прекалено сурова като резултат. Използвайте рационално светлината, която е на разположение в стаята. Играйте със сенките, пробвайте лампите в помещението, и тествате това, което те могат да произвеждат като допълнително осветяване, добавяйте или премахвайте лампи, колкото е необходимо. Ако напълно разчитате на естествена светлина, най-доброто време за снимки, зависи от местоположението и размерите на прозорците. Мека светлина е това, което търсите, така че за най-добри резултати, опитайте рано сутрин или късно следобед. Също така е вариант да снимате и облачен ден, когато светлината е мека и равномерна.

съвети за интериорна фотография 2

3. Широки ъгли

   Когато искате да заснемете колкото е възможно най-много от помещението, по-широк ъгъл е начин да това да стане. За добър широк ъгъл, ще трябва да ползвате специализирана екипировка. Повечето експерти са съгласни, че обектив, вариращ от 16 до 24мм ще ви даде оптимално широк кадър на интериора. Твърде широк ще доведе до изкривяване на перспективата (ефект fisheye), това може да е добре за някои помещения или за разнообразие в серията кадри, но не е желателно прекомерната употреба на този ефект. Така че не забравяйте да си вземете обектив, който е подходящ за диапазона на размерите на пространството, което възнамерявате да снимате.

съвети за интериорна фотография 3

4. Изправете вертикалите

   Създаване на ефект на сливаща се перспектива на вертикалните строителни линии може да придаде голям драматичен ефект за външни архитектурни снимки, но когато сте вътре, ще искате да запазите вертикалните линии прави. Започнете с изравняване на вашия фотоапарат. Ако обективът се върти нагоре, линиите ще изглеждат, сякаш се движат по диагонал. Друго нещо, което можете да направите, е да снимате от по-висока перспектива колко високо зависи от действителното пространство, но не искате да отидете твърде високо и след това да получите половината от стаята изрязана от снимката.

съвети за интериорна фотография 4

5. Избегнете размазаните кадри

   Дори и да имате най-стабилните ръце, няма смисъл да рискувате да получите размазани изображения. Вие искате да запазите вашите интериорни снимки максимално остри, така че е най-добре да използвате статив. Като допълнителна стабилизираща мярка, можете да използвате таймера на вашия фотоапарат, за да се уверете, че снимката ще бъде неопетнена от всяко движение, което може да бъде причинено от развълнуваните ви пръсти.

съвети за интериорна фотография 5

6. Използвайте подходяща бленда

Дълбочината на рязкост е важен инструмент в арсенала на интериорния фотограф. Ако има някакъв нежелан детайл във фона на кадъра, винаги бихте могли да го замъглите с по-малко fчисло. Алтернативно, ако снимате голямо пространство може да искате по-малка бленда (по-голямо f-число), за да се уверете, че цялата сцената ще получи ясен фокус.

съвети за интериорна фотография 9

7. Светкавицата е ваш приятел

Както споменахме в стъпка две, осветлението е това, което прави снимката. С оглед на това, светкавицата е задължителна в много ситуации, в които осветлението е слабо или ще трябва да се балансират дневна и интериорна светлина, за да се направи сцената по-естествена. Малките преносими светкавици, като например Nikon SB 910 или Canon Speedlite 600EX, са страхотни за бързо създаване и разпространение на светлина в тъмна или неоосветена стая. Ползвайте ги като насочвате тяхната светлина срещу стени или тавани, които ще имат ролята на много голями дифузьори. Но внимавайте, защото светкавицата не винаги може да ви даде желаният резултат, и съществува възможността да преосвети помещението. Първо пробвайте с наличната естествена светлина и след това преценете дали ви е необходим допълнителен светлинен източник като светкавицата.

съвети за интериорна фотография 7

8. Пригответе пространството

   Помислете за това, което искате да се показва във вашата снимка, и организирайте стаята подобаващо. Бихте могли да добавите аксесоари, които да създават настроение, като списания, подредени върху масичка за кафе или изискана лаптоп на бюрото. В други случаи, може да искате да премахнете мебели или ги преместите, за да подчертаете или прикриете някои части на стаята.

съвети за интериорна фотография 6

9. Бъдете гъвкави

   Съображенията за интериорна фотография могат да варират много в зависимост от размера на помещението, елементите, намиращи се в нея, и целта на вашата фотосесия. Независимо дали сте в бизнеса с недвижими имоти, проектиране на мебели, хотели или каквото и да било друго, мислете за това, което вашата снимка има за цел да „продава“ на зрителите. Важно е да сте с отворен ум и бъдете готови за експерименти, защото интериорите могат да бъдат толкова различни едни от други. Направете изобилие от снимки повече, отколкото си мислите, че ще се наложи. Ще оцените възможността да сортирате от тях и да избере най-добрите по-късно.

съвети за интериорна фотография 8

Вашият коментар